جنوب نیوز: محمدرضا تاجیک، تئوریسین اصلاحطلب و از حامیان روحانی اخیراً در بخشی از یک مصاحبه با سایت جماران در پاسخ به این سؤال که "به نظر شما چه سرنوشتی پیش روی اصلاحطلبی است و این جریان با تکیه بر چه معنا و مفهومی مسیر خود را ادامه خواهد داد؟ " گفته است: بیتردید، ما در آینده با نوعی شقاق در جریان اصلاحطلبی مواجه خواهیم بود. بعضی از اصلاحطلبان از نیستان خود میبرند اما اصل خویش باز نمیجویند؛ چون در این اصل طراوت و شکوفایی را نمیبینند.
او میافزاید: ما در آینده همچنین شاهد جریانهای اصلاحطلبی در صورتها و سیرتهای متفاوتی هستیم. در درون جریان رسمی نیز، تحولاتی خواهیم دید. حداقل از یک منظر کلینگر در همین جریان رسمی معطوف به قدرت هم ما در آینده گروهی را خواهیم دید که اصرار بر یک نوع بازسازی گفتمانی، اندیشگی، تشکیلاتی، حزبی و استراتژیک خواهند داشت، و نیز جریانی که در همین مسیر تلاش میکند گام بردارد و به شکلی فهم منطق قدرت کند و تلاش کند با آن منطق کنار بیاید و به این شکل به حیات خود ادامه بدهد و این شقاق را در آینده خواهیم دید. از طرف دیگر شقاقی میان کسانی که کماکان تلاش دارند جریان اصلاحطلبی را در قالبهای خشک و بیروح و بیطراوت احزاب و گروهها خلاصه کنند، خواهیم دید. و نیز گروههایی را شاهد خواهیم بود که تلاش دارند در پیکرهی فراخ جریان اصلاحطلبی، شکلی از «باهمبودگی» و «جمعبودگی» متفاوتی را دراندازند و یک نوع اشتراکِ بدون مشترکبودن، و یک نوع زنجیره ی تفاوتها را شکل دهند.
تاجیک تصریح میکند: در چنین فضاهایی یک تشکیلات ریزومی در آینده جریان اصلاحطلبی خواهیم داشت. قسمتی از جریان اصلاح طلبی نیز، احتمالا رادیکالیزه میشود؛ یعنی شیوههای خاص مدنی را که در چارچوبهای قانونی مرسوم حرکت کند را کنار خواهند گذاشت. و برخی هم، کاملا ریزش خواهند کرد و منفعل خواهند شد، و عطای بازی سیاسی و قدرت را به لقایش خواهند بخشید و به فضای دیگر خواهند رفت. در این فضا هم جریاناتی خواهیم داشت.[۲]
*صحبتهای آقای تاجیک از حیث قرار گفتمانی او و نیز از این حیث که تاجیک مهرهای وزین در ستاد هسته سخت اصلاحات به شمار میرود؛ اولا مهم و ثانیا صحیح هستند.
به این معنی که انشعاب و شقاق، جزو لاینفک سرنوشت اصلاحطلبان است.
و باید اذعان کرد از ضرورتهای همین آینده بود که سعید حجاریان پیشنهاد ایجاد "هسته سخت اصلاحات" را مطرح کرد تا مبادا هدف اصلی و رویکرد معارضانه این هسته از دست برود و نقشهها بر آب شود!
لازم به اشاره است که اظهارات تاجیک تمثّل فعلی هم دارد و مثال بارز آن انشقاق اصلاحطلبان دموکرات از اصلاحطلبان غیر دموکرات در جریان انتخابات ۱۴۰۰ است.
جایی که هسته سخت اصلاحات و در ادامه، جبهه اصلاحات با عدم معرفی نامزد، دست به تحریم انتخابات ۱۴۰۰ زدند اما چپهای دموکراتی مثل حزب کارگزاران، حزب ندا و چند حزب چپ دیگر در قالب "ائتلاف جمهور" این تصمیم را برنتابیدند، آنرا مغایر اصول دموکراسی برشمردند و با حمایت از عبدالناصر همتی در انتخابات کشور حضور یافتند.
به نظر میرسد این انشعاب البته در آینه شاهد برخی گسلها و همپیمانیهای جدید نیز باشد...